HTML

Állás Wanted

Az oldal célja, hogy őszintén és köntörfalazás nélkül beszéljünk azokról a témákról, amik az álláskereséshez kapcsolódnak. Mi, az oldalon író bloggerek, mind átéltük az álláskeresés mélypontjait és ezekről nyíltan merünk beszélni, mert hisszük, hogy a tapasztalatainkból mások is okulhatnak! A saját tapasztalatainkon túl az érdekesebb beérkező olvasói levelek közül is megosztunk néhányat az ide látogatókkal!

Az álláskeresésről őszintén!

2011.05.30. 18:40 Hopeful John Doe

Haverok, buli, bambi, avagy menjünk-e a nyári gyakorlatra?

A következőkben a hazánkban még mindig idegennek számító nyári gyakorlatokról, a kínálkozó álláslehetőségekről, valamint ennek hazánkban betöltött szerepéről fogunk egyfajta vitaindítóként értekezni. A véleményünk értelemszerűen -, mint bárki más véleménye - szubjektív, de tapasztalataink alapján úgy hisszük, kellőképp alátámasztott.


Napsütés, lányok, lazulás - avagy itt a strandszezon

A május és június hónap lényegében a hazai lakosság 22-23 év alatti számára az iskolai, egyetemi erőfeszítések végét, a kikapcsolódás és a nyári feltöltődés kezdetét jelenti.

A túlnyomó többség kortól, nemtől, világnézettől vagy bármi mástól függetlenül úgy érzi, hogy az utóbbi hónapokban átélt, az emberi tűrőképesség határait is meghazudtoló teljesítménye után - legyen ez egy stabil bennmaradás az egyetemen vagy egy 3.0-ás átlag az érettségin - nem pusztán lehetősége, hanem kifejezetten joga van arra, hogy a nyarat és annak minden pozitív velejáróját kiélvezhesse.

Legtöbbünket - ez alól én sem voltam kivétel - a nyári munka, a szakmai gyakorlat lehetősége egyszerűen hidegen hagy. Hisszük, hogy egy alaposan meghajtott év után megérdemeljük a következő két-három hónap jótékony semmittevését és azt, hogy mindezért senki és semmi ne vonjon minket felelősségre.

Gátló tényezők - A pénzfaktor & Szülők

Igen ám, de a nyár a tűző nap, a jéghideg sörök és a bikiniben mászkáló lányok ellenére sem az igazi, ha a kikapcsolódáshoz elengedhetetlen pénz hiányzik.

Ilyen esetekben a "legszerencsésebbek" apuci/anyuci pénztárcájának szisztematikus megfejésével pótolhatják a nyári kikapcsolódáshoz elengedhetetlen muníciót. Vannak azonban a kevésbé szerencsések - legalább a lakosság 65-75%-a -, akik kénytelenek vagy nyári munkát vállalni, vagy jelentősen csökkenteni elvárásaikat, és nyári terveiket a már felhalmozott zsebpénztartalékhoz igazítani.

Az alapvető probléma ez esetben, hogy sokan, akik munkára szánják magukat, csak és kizárólag arra fókuszálnak, hogy minél több pénzt keressenek és lehetőleg minél nyáriasabb közegben - így lehet az, hogy a lakosság azon része, aki átmenetileg pincérként/pincérnőként szeretne elhelyezkedni a Balaton környékén, elképesztően megnő.

Ennek az elképesztő túlkínálatnak hála, hogy sokan a munkájuk valós értékének töredékéért is hajlandóak dolgozni, mert tudják, hogy ha sokat kérnek, találnak helyettük mást - még akár aznap.

A másik motivációs tényező a szülők és a nyár kapcsolatára vezethető vissza. Egyeseknél a szülők majdhogynem kötelezik gyermeküket, hogy az munkát vállaljon ezáltal "...megtanulva a munka és a pénz értékét..." vagy éppen "...felelősséget vállalva, mint egy igazi felnőtt...". Ezek természetesen generációkon keresztül érlelt, szinte már-már szülőkről gyermekre öröklődő vezényszavak, amelyek ugyan roppant hangzatosak, legtöbb esetben csupán a valóságot fedik el, mely szerint a szülő szeretné, ha a gyermeke nem kallódna a nyáron és még egy kis pénzt is keresne - ezáltal spórolva a családi büdzsén.

Mit érdemes tehát tenni?

1. A legfontosabb mindenekelőtt meghatározni a célokat.

A kérdés: Miért akarok nyári munkára/gyakorlatra menni?

Ha a cél a pénzkeresés, akkor mindenkinek érdemes alaposan átgondolnia, hogy milyen olyan képességei vannak, milyen olyan tudás birtokában van, amelyek pénzre válthatóak. Vagyis a kulcs: milyen munkán keresztül tudna a lehető legtöbbet keresni. Sokan értékes nyelvtudás birtokában elmennek mosogatni vagy éppen asztalt szedni.

A másik fő cél - sajnos ez sokkal ritkább esetben játszik szerepet, mint az előző - a karrierépítés és a tapasztalatszerzés. Bár hazánkban a gyakornokság intézményének történelmi hiánya miatt a legtöbben nem szívesen mennek el ingyen vagy nagyon alacsony összegekért dolgozni nyáron, a tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy azok, akik ilyenkor áldozatokat hoznak, a későbbiek során, amikor az első állásjelentkezésekkel fognak próbálkozni, jelentős előnyben lesznek a nyarat pihenéssel és kikapcsolódással töltő társaikkal szemben.

2. A kitűzött célokhoz megtalálni a legideálisabb országokat és cégeket

Miután az ember meghatározta, hogy mik azok a szempontok, amelyeknek megfelelően gyakorlatot vagy nyári munkát szeretne szerezni, nincs más hátra, mint az ideális ország és cég megtalálása.

Bár a magyar munkaerő még mindig a legkevésbé mobil a más Európai Uniós országokba történő munkaerő-áramlás tekintetében, egyre többen próbálják meg - és végzik sikerrel - külföldön gyakorlataikat.

Hogy melyek azok a csatornák, módszerek, amelyekkel a legkönnyebben megtalálhatjuk a céljainknak tökéletes nyári állást a következő részben részletesen végigmegyünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allaswanted.blog.hu/api/trackback/id/tr822944012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása