HTML

Állás Wanted

Az oldal célja, hogy őszintén és köntörfalazás nélkül beszéljünk azokról a témákról, amik az álláskereséshez kapcsolódnak. Mi, az oldalon író bloggerek, mind átéltük az álláskeresés mélypontjait és ezekről nyíltan merünk beszélni, mert hisszük, hogy a tapasztalatainkból mások is okulhatnak! A saját tapasztalatainkon túl az érdekesebb beérkező olvasói levelek közül is megosztunk néhányat az ide látogatókkal!

Az álláskeresésről őszintén!

2010.07.26. 15:32 Hopeful John Doe

Top 5 Hiba, amit álláskeresőként elkövethetünk

Címkék: vélemény álláskeresés tippek tapasztalat munkanélküli munkakeresés álláskeresési tanácsok

Gondolkoztál már azon miért nem válaszolt senki az e-mailjeidre? Mi lehet az oka annak, hogy hónapok óta munka nélkül vagy?

Engem is hasonló kérdések foglalkoztatnak, foglalkoztattak az utóbbi hónapokban. Bár szerencsére sikerült munkát találnom, de jó néhány barátom és egykori munkatársam még mindig ezeket a kérdéseket teszi fel magának ma is. A jelenlegi munkahelyi helyzetemet elnézve, pedig könnyen elképzelhető, hogy hamarosan számomra is újrakezdődik az álláskeresés időszaka...

Volt szerencsém néhány hónappal ezelőtt egy baráti társaságban jó pár érdekes emberrel, köztük három HR szakemberrel is hosszabban elbeszélgetni.
Ahogy korábban, úgy most sem mondtam el, hogy egy ilyen témával szóló blog szerzője vagyok, mert alapvetően a valódi válaszokra, és nem a begyakorolt marketing-klisékre voltam kíváncsi a beszélgetéseim során.

Mindezen diskurzusokból kiolvashatóvá vált néhány olyan válasz, tanulság, amely talán minden fiatal pályakezdő vagy éppen munkát kereső számára hasznos lehet.

Bízom benne, hogy azok az emberek, akik a válaszokat adták nem veszik zokon, hogy az általuk elmondottakat - természetesen név nélkül - közzé teszem. Azt gondolom, hogy ezzel számukra semmilyen kárt nem okozok, azonban néhányaknak talán segíthetek.

Lássuk tehát válaszaik alapján a Top 5 hibát, amit álláskeresőként elkövethetünk!

  1. Igénytelen önéletrajz
    Az első benyomás elképesztően meghatározó, ebben mindhárman egyetértettek. Ha valaki nem figyel oda arra, hogy egy alapos, elírások és helyesírási hibák nélküli, igényesen megformázott önéletrajzot küldjön, arra nem kíváncsiak a HR szakemberek. Elmondták, hogy a munkájukban az egyik legfontosabb, hogy a vállalat arculatához passzoló, jó munkaerőt találjanak, aki azonban már az első benyomás során igénytelen, annak esélye sincs!
     
  2. Nevetséges adatlap közösségi oldalakon
    Akármennyire is meglepőnek tűnik, napjaink közösségi oldalai szinte már-már elengedhetetlen részét képezik egy HR-s mindennapjainak. Ahogy az önéletrajznál, úgy itt is meghatározó, hogy milyen véleményt alakítunk ki magunkról. Ketten is mesélték, hogy volt olyan jelentkező, akinek az önéletrajza és a motivációs levele rendben volt, azonban a közösségi portálos teszten elbuktak. Az egyik középkorú nő külön megemlítette, hogy igen megdöbbent, amikor egy pénisz formájú tortával látta pózolni a egy harmincas évei elején járó fiatal jelentkezőt, aki a kép címének az "Imádom!" nevet adta. Meglepő módon nem vették fel az állásra...
     
  3. Sablon motivációs levél
    "Nincs annál lehangolóbb, mint amikor 1 oldalnyi általános rizsát kell végigolvasni" - mondták mindannyian. Egy sablonra senki nem kíváncsi, inkább ront, mint javít a jelentkező elbírálásán... Szóval a lényeg, hogy vagy írjunk egy eredeti, cégre szabott levelet, vagy inkább hagyjuk az egészet.
     
  4. Ápolatlan megjelenés
    Borostás arc, koszos ing, gyűrött kosztum, piszkos cipő - ezek mind azt eredményezhetik, hogy a munkaadók ne minket válasszanak. Bár ezt sokan, sok helyütt elmondták már, de az interjún meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk önmagunkat a lehető legjobb színben bemutatni - sajna ez nekem sem a legerősebb pontom... Ha a saját állásinterjúnkon nem vagyunk képesek jó benyomást kelteni, akkor hogyan "adhatnánk" el a cégüket később - tehetik fel az interjúztatók maguknak.
    Itt is hallottam egy érdekes történetet, amikor valaki megfelelően kiöltözve,  kellően elegánsan, azonban furcsa mód egy kefírrel a kezében ment be az interjúra. A fiatalember első benyomásra szimpatikus volt az interjúztatónak, a tapasztalatai és a képzettsége is rendben lett volna. Amikor azonban az interjú végén rákérdeztek, hogy miért hozott magával kefírt az interjúra, az "Így könnyebben bírom a másnaposságot" válasz azt jelezte a munkaadónak, hogy nem erre az emberre van szüksége cégüknek...
     
  5. Hamis adatok
    Manapság egyre kevesebben hazudnak igazán nagyot az önéletrajzukban vagy a motivációs levelükben, de még ma is rengetegen (egyes statisztikák szerint az emberek 80%-a) szépítik a dolgokat - mesélték. A leggyakoribb a nyelvtudás szintjének, illetve az egyéb ismereteknek az eltúlzása. Az ilyen ferdítések előbb vagy utóbb kibuknak - szóval kerüljük őket!

     

Bízom benne, hogy a fenti tanácsok hasznosak voltak mindenkinek!

Minden további elkerülendő hibát örömmel látok a kommentek között!


Hamarosan ismét jelentkezem!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allaswanted.blog.hu/api/trackback/id/tr702177487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása